Vodné toky v Prievidzi sú zatiaľ stabilizované

04.04.2013 Prievidza

Slovenský hydrometeorologický ústav v okrese Prievidza vydal dnes o 10.00 hydrologickú výstrahu pre prvý stupeň povodňovej aktivity. Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach a spadnuté zrážky je podľa nej predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Situáciu neustále monitoruje aj krízový štáb mesta Prievidza. Najbližšie bude výstraha SHMU aktualizovaná o 19.00.
V porovnaní so situáciou ku koncu minulého týždňa, kedy bol na rieke Handlovka vyhlásený 2.stupeň povodňovej aktivity, je dnešná situácia pokojná. Mestská polícia a krízový štáb mesta Prievidza ale situáciu naďalej priebežne monitorujú.
Zhoršenie podmienok sa očakáva v prípade intenzívnych dlhodobejších zrážok počas stredy 3. apríla v popoludňajších hodinách. Podľa predpovede SHMÚ sa v okrese Prievidza na viacerých miestach očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 20 - 40 mm. Takýto úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V tejto ročnej dobe nie sú predpokladaný úhrn zrážok ani ich intenzita nadpriemerné, no vzhľadom na nasýtenosť povodí je pravdepodobnosť spôsobenia škôd podľa výstrahy SHMÚ vysoká.
„V prípade nadmerného zvýšenia hladiny vodných tokov v meste Prievidza sme pripravení prijať bezodkladné opatrenia na elimináciu možných škôd. Mesto Prievidza má prakticky okamžite k dispozícií 2000 vriec, do 30 minút vieme zabezpečiť privezenie piesku, napĺňanie vriec a ukladanie na kritické miesta, napríklad na okraje Sládkovičovej ulice, Štúrovej ulice a Duklianskej ulice,“ hovorí Michal Ďureje, hovorca mesta Prievidza. „Zvýšenú pozornosť venujeme práve lokalite pod železničnými mostami, kde je najväčší predpoklad vybreženia rieky Handlovky. Operatívne vieme v spolupráci s mestskou políciou zabezpečiť uzavretie prístupových komunikácií a osadenie bariér,“ dodáva Ďureje.
Mesto Prievidza tiež koncom minulého týždňa zabezpečilo kontrolu hlásičov mestského rozhlasu. Žiadne významné poruchy na hlásičoch rozhlasu neboli zaznamenané, rozhlas funguje bez komplikácií. V prípade potreby vyhlásenia aktuálnych informácií je mestský rozhlas plne k dispozícií.
 

Vyberte región